Laat uw woning kaleien voor een authentiek effect

Gevels kaleien wint steeds aan populariteit. Het is dan ook een originele manier om oneffenheden in uw gevel te verbergen en om tegelijkertijd een authentiek, uniek en landelijk effect te creëren. Maar wat is het precies en is het iets voor uw pand? We vertellen u graag wat deze techniek inhoudt en wat de voordelen voor uw gevel zijn.

Wat is kaleien?

Kaleien is eigenlijk een eeuwenoude schildertechniek waarbij twee dunne lagen kalk met een pigment op de muren wordt aangebracht met een blokkwast. Bovenop die laag worden nog een waterafstotende en vuilafstotende laag aangebracht, zodat de gevel opnieuw bestand is tegen weer en wind.Meestal wordt er gekozen voor een witte gekaleide gevel, maar een kleur behoort zeker ook tot de mogelijkheden.

Een decoratieve techniek die uw gevel beschermt

Veel mensen kiezen ervoor om hun woning of gevel te laten kaleien, omdat het een ideale techniek is om kleine putjes, barsten of onregelmatige voegen in de buitenmuur esthetisch weg te werken. Het is dus enerzijds een decoratieve techniek, maar kaleien beschermt uw gevel ook heel goed tegen alle weersomstandigheden. D&S Renovatietechnieken heeft ondertussen meer dan 30 jaar ervaring in kaleien en ontdekte zelfs een techniek om op geschilderde muren te kaleien!

Uw gevel kaleien biedt tal van voordelen

Het belangrijkste voordeel van gekaleide gevels is dat deze beschermd zijn tegen slagregen en andere weersomstandigheden. Verder is de kalkpleister die wordt gebruikt voor de kaleitechniek zeer dampopen, waardoor vochtproblemen geen kans krijgen. Zo kan er geen vocht binnendringen tot binnen en kan opgenomen vocht wel weer naar buiten ontsnappen. Uw gevel blijft dus steeds ademen.

De kaleitechniek zorgt er ook voor dat de gevelstructuur behouden blijft en dat uw muur een zachtere uitstraling krijgt. Wist u trouwens dat u ook uw binnenmuur kunt kaleien? Dat wordt steeds vaker bij nieuwbouwwoningen gedaan.

"Een gevel kan ook niet zomaar zonder enige voorbereidingen gekaleid worden. Zo moeten loszittende delen, verfschilfers of vetten verwijderd worden, net zoals eventueel onkruid of mossen. De kalei moet ook op de juiste manier worden gemaakt en dat vraagt om de nodige expertise en ervaring."

Welke soorten kalei bestaan er?

Net zoals er heel wat gewone verven bestaan, zijn er ook een aantal kaleiverven op de markt. We maken een onderscheid tussen de klassieke minerale kaleisystemen en de organische kaleisystemen.

Minerale kalei bestaat uit zuivere kalk en heeft een wateropzuigend karakter. Het is een erg ademend systeem, ideaal dus voor vochtige muren. Het kleurenpallet is bij dit type echter wat beperkter en gevels die met deze kalei zijn bewerkt, vragen meer onderhoud.

Met organische kalei hebt u de keuze tussen heel veel kleuren en kleurnuances. Ook deze verf is afstotend en heeft een sterk zelfreinigend vermogen, waardoor dit type minder onderhoud vraagt dan minerale kalei.

Van fris en modern tot landelijk en warm

Uw woning laten kaleien betekent ook dat u heel wat afwerkingsmogelijkheden heeft. Op de initiële kalkpleister wordt immers een kalkverf aangebracht waarvan u de kleur zelf kunt kiezen. U kunt ook de korrel van de kaleiverf zelf bepalen. Bovendien is kaleiverf steeds mat en zacht, waardoor kaleien zowel bij moderne woningen als landelijke panden voor een esthetische meerwaarde kan zorgen.

Essentiële materialen om gevel te kaleien

Om buitenmuren op een professionele en duurzame manier te kaleien, hebben we heel wat materiaal nodig:

Realisaties in

Kaleien

Familiebedrijf D&S Renovatiewerken uit West-Vlaanderen staat u met raad en daad bij wanneer u uw woning wenst te kaleien. Wij komen langs om de staat van uw gevel te bekijken en geven eerlijk en professioneel advies.

Contacteer ons vrijblijvend

Vraag een gratis offerte

Het team van D&S Renovatiewerken bouwt al meer dan dertig jaar ervaring en expertise op inzake gevelreiniging en gevelrenovatie. Geen enkele techniek is ons ongekend. Wilt u weten waar uw gevel nood aan heeft? Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking en dan komen we graag even bij u langs voor professioneel advies.