Uw gevel schilderen of kaleien? De voordelen op een rij!

Uw gevel laten schilderen, het kleinste kind begrijpt wat u daarmee bedoelt. Wanneer u echter praat over het kaleien van uw gevel, krijgt u ongetwijfeld heel wat vragende blikken. Toch heeft deze alternatieve techniek heel wat interessante voordelen. Daarom zetten we graag voor u op een rijtje wat kaleien u te bieden heeft en wat het grootste verschil is met gewone gevelschilderwerken.

Ka-wat?​

Allemaal mooi, maar wat is dat kaleien dan, hoor ik u denken. Net als schilderen is kaleien een manier om uw gevel (of een andere binnen- of buitenmuur) te voorzien van een kleurtje, op te frissen en te verfraaien.

Deze techniek bestaat al ontzettend lang en is 100% natuurlijk. Hierbij worden er in plaats van verf twee dunne lagen kalkpleister met pigment aangebracht op de muur. Daarbovenop worden twee lagen water- en vuilafstotende verf aangebracht om een blijvend resultaat te garanderen. Traditioneel gezien was een gekaleide muur meestal wit, maar vandaag vind je ze ook in heel wat hippe kleuren.

kaleien

De look: van rustiek tot strak

Het grote voordeel van kaleien ten opzichte van schilderen is dat u hiermee gemakkelijk oneffenheden en schoonheidsfoutjes aan uw muur kan verbergen. Kleine gaatjes en scheurtjes in de muur verdwijnen met kaleien als sneeuw voor de zon terwijl diezelfde oneffenheden wanneer u schildert voor belletjes en vlekjes kunnen zorgen.

Daarnaast heeft kaleien een look die met de dag aan populariteit wint. Kaleiverf is steeds mat en zacht waardoor het prima geschikt is voor zowel een landelijke woning als een strak nieuwbouw pand. Wilt u het resultaat helemaal naar uw hand zetten? Dan kan u naast de kleur ook de korrel van de kaleiverf kiezen.

Het enige mindere puntje aan kaleien dat wij kunnen bedenken is het gebrek aan stabiliteit in kleur. Door het natuurlijke karakter van het materiaalgebruik durft de kleur, in tegenstelling tot bij het schilderen, na verloop van tijd soms licht te veranderen. Veel mensen appreciëren dit echter aangezien het bijdraagt aan het rustieke karakter.

Bescherming voor je (t)huis

Naast het esthetische effect zorgen zowel schilderen als kaleien voor de nodige bescherming van uw gevel. Een degelijke verf voor buitenmuren is uv-bestendig en waterdicht en zal uw geven voor 5 à 7 jaar piekfijn in orde houden.

Kaleien gaat echter nog een stapje verder. Naast bescherming tegen slagregen en andere weersomstandigheden is een gekaleide muur erg dampopen. Dit wil zeggen dat er geen vocht kan binnendringen in de muur, maar dat opgenomen vocht wel weer naar buiten kan. Op die manier geniet u van een 100% natuurlijke muur die ‘ademt’ en krijgt vocht geen kans.

kaleien

Aan de slag!

Zin om zelf aan de slag te gaan? Hold your horses! Waar u het schilderen van uw gevel misschien nog zelf kan doen, is het bij kaleien echt aangewezen om op de expertise van een vakman zoals D&S renovatiewerken te vertrouwen. Correct kaleien vraagt immers een grondige kennis van zaken. Foutjes zijn snel gemaakt, waardoor de kosten achteraf stevig kunnen oplopen.