Uitslijpen en hervoegen voor een gezonde gevel

Is uw gevel toe aan een renovatie? Dan is het misschien een goed idee om de voegen uit te slijpen en te hervoegen. Kapotte voegen zijn immers niet alleen lelijk, ze kunnen ook erg schadelijk zijn als er via deze weg water naar binnendringt en voor vochtproblemen zorgt. Bovendien kunnen ze, bij vriesweer, ook tot barsten leiden door het indringen van water. Als u weet dat voegen 15 tot 25% van de totale muuroppervlakte innemen, dan is het geen slecht idee om hier extra aandacht aan te schenken.

Voor

Na

Wanneer moet ik mijn voegen laten herstellen?

Merkt u barsten of scheuren op in het voegwerk? Vaak wordt gedacht dat voegen vooral een esthetisch doel hebben en dit geen kwaad kan. Niets is minder waar. Goed voegwerk is essentieel om het metselwerk en de gevel te beschermen tegen weersinvloeden. Wanneer er regen naar binnen dringt, kan dit leiden tot doorslaand vocht op de binnenmuren. Als het dan ook nog eens vriest, kan de gevel zelfs beginnen scheuren. Grijp dus snel in als u merkt dat het voegwerk niet meer heel is.

Hoe worden voegen uitgeslepen en hersteld?

Bij gevelrenovatie proberen we steeds enkel de meest aangetaste stukken te herstellen. Daarbij worden eerst beschadigde gevelstenen vervangen en loszittende stenen terug vastgemetst. Het oude voegwerk wordt vervolgens uitgeslepen of zelfs uitgehakt, bij voorkeur zo diep mogelijk. Uiteraard zorgen we ervoor dat het metselwerk niet wordt beschadigd. Daarna wordt de volledige gevel gereinigd. Stof, vuil en voegresten worden daarbij volledig verwijderd. Nauwkeurigheid en precisie is bij deze fase van de herstellingswerken zeer belangrijk. Wanneer de muur helemaal schoon is, kan deze worden hervoegd. Hiervoor zijn verschillende voegtypes mogelijk: terugliggende voeg, platvol gladde voeg, schaduwvoeg, verdiepte voeg, geborstelde voeg … Drogen de voegen te snel uit, dan is het belangrijk dat u deze nabevochtigt. Regent het kort nadat u hebt gevoegd? Plaats dan een afdekzeil over de muur om de voegen de tijd te geven om te drogen.

Zin in een ander kleurtje? Dit is het moment om uw gevel ook een nieuw uitzicht te geven. Ook de elastische voegen van al dan niet nieuw buitenschrijnwerk worden tijdens de gevelrenovatie uitgesneden en opnieuw gekit.

Werk af met hydrofuge ​

Zijn alle voegen hersteld? Dan is het een goed idee om de volledige gevel meteen ook waterdicht te maken met een hydrofuge. Door een vochtwerende crème aan te brengen op de gevel, voorkomen we immers dat er water of regen in de muur naar binnen kan dringen en schade kan aanbrengen aan de buiten- en binnenkant van uw woning of gebouw. Deze laag is dampdoorlatend, waardoor het aanwezige vocht in de muur nog steeds goed kan uitdrogen. Dankzij de hydrofuge wordt de gevel ook nog eens UV-werend, waardoor deze niet kan verkleuren door de zon. Veel vliegen in één klap!

Vraag een vakman om advies

Twijfelt u of uw gevel toe is aan renovatie? Weet u niet zeker of uw voegen echt moeten worden hersteld? Neem dan snel contact op met D&S Renovatiewerken. Wij komen graag bij u langs om zelf vast te stellen waar uw gevel nood aan heeft.

Realisaties in

Renovatie

Losse voegen, een Velux die niet goed meer sluit, een kapotte dakgoot, barsten in het beton … Nefast voor de gezondheid van uw woning. Stel renovaties niet uit. Contacteer D&S Renovatiewerken!

Contacteer ons vrijblijvend

Vraag een gratis offerte

Het team van D&S Renovatiewerken bouwt al meer dan dertig jaar ervaring en expertise op inzake gevelreiniging en gevelrenovatie. Geen enkele techniek is ons ongekend. Wilt u weten waar uw gevel nood aan heeft? Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking en dan komen we graag even bij u langs voor professioneel advies.