Injecteren van binnen- en buitenmuren tegen opstijgend vocht

Merkt u een vochtige plaats op uw binnen- of buitenmuur door bijvoorbeeld loskomende verf of behangpapier, schimmelvorming, afbrokkelende pleister of een muffe geur? Dan is de kans groot dat u te maken hebt met opstijgend vocht. Vooral oudere woningen kunnen hiermee te maken krijgen. D&S Renovatiewerken zorgt ervoor dat u in een mum van tijd van dit ongemak bent verlost.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is water dat zich een weg naar boven probeert te banen in uw muren. Meestal wordt opstijgend vocht veroorzaakt door insijpelend grondwater of door hevige regenval. Andere oorzaken zijn het ontbreken van een spouw of een waterkering.

Maar hoe kan het vocht dan naar boven ‘klimmen’?

Bakstenen bevatten muurzouten, ook wel hygroscopische of wateraantrekkende zouten genoemd. Zij zuigen het vocht als het ware naar boven in uw binnen-of buitenmuren en veroorzaken op die manier vochtige muren.

Kelderdichting

Hoe kan je vochtige binnenmuren en buitenmuren behandelen?

Opstijgend vocht in buiten- en binnenmuren kan behandeld worden met muurinjectie. Dat betekent dat er een vochtwerende gel of vloeistof in de muren wordt geïnjecteerd. Hiervoor wordt er om de 10 à 15 cm een gat geboord. Die gel of vloeistof zal uitzetten en uitharden in het metselwerk, zodat het opstijgend vocht de woning niet meer kan binnendringen. Als alles is opgevuld, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw worden bekleed. De gemaakte gaten worden uiteraard ook weer netjes opgevuld. Hou er wel rekening mee dat het uitdrogen minimaal enkele maanden tot zelfs langer dan een jaar kan duren.

 

Naast muurinjectie zou je ook de muur kunnen onderkappen, maar dat is best een grote ingreep die beter wordt vermeden, tenzij het niet anders kan.

De voordelen van muurinjectie

Opstijgend vocht bestrijden met muurinjectie biedt een aantal belangrijke voordelen:

Bovendien is muurinjectie 100% veilig, zowel voor u als voor uw woning.

Wat kost muurinjectie?

De kostprijs om uw binnen- of buitenmuur te injecteren tegen opstijgend vocht hangt af van de dikte van de muur, het oppervlak en de gebruikte materialen. Het maakt ook een verschil als u al dan niet spouwmuren hebt.

Muur-Vocht

"Laat uw muren in geval van vochtproblemen in elk geval injecteren door een vakman. De gaten moeten immers op een speciale manier geboord worden en enkel een stielman weet hoe diep deze gaten mogen zijn."

Hoe kunt u opstijgend vocht voorkomen?

Bij een nieuwbouw is het erg belangrijk dat er een waterkerende laag in het metselwerk wordt aangebracht, bij voorkeur ter hoogte van de fundering of daar waar het metselwerk de grond raakt. Een dergelijke vochtwerende laag bestaat uit folie of waterafstotende mortel.

Daarnaast is het ook belangrijk om een weinig poreuze steensoort te kiezen voor het metselwerk van de fundering, zoals klinkers of beton. Zo is het risico op opstijgend vocht meteen een stuk kleiner.

Realisaties in

Vocht

D&S Renovatiewerken heeft al jarenlang ervaring met opstijgend vocht en muurinjectie van binnen- en buitenmuren.

Contacteer ons vrijblijvend

Vraag een gratis offerte

Het team van D&S Renovatiewerken bouwt al meer dan dertig jaar ervaring en expertise op inzake gevelreiniging en gevelrenovatie. Geen enkele techniek is ons ongekend. Wilt u weten waar uw gevel nood aan heeft? Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking en dan komen we graag even bij u langs voor professioneel advies.