Vochtproblemen in de kelder? Kelderdichting is de oplossing!

Een kelder is één van de meest handige ruimtes in een woning. Het is een koele opslagruimte waar u veel spullen, maar ook voedingswaren en dranken in kwijt kan. Jammer toch als u uw kelder niet meer kunt gebruiken door vochtproblemen? D&S Renovatiewerken lost vochtproblemen in uw kelder snel op door kelderdichting, ook wel waterdichting genoemd.

Oorzaken van vocht in de kelder

Hoe komt dat vocht precies in de kelder terecht? Dergelijke vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken kennen. Zo kan het vocht afkomstig zijn van grondvocht van buitenaf, regeninslag, scheuren in de keldervloer- of muren, slechte dichting van de naden tussen muur en vloer of een slechte afvoer.

Vochtproblemen in de kelder pakt u maar beter zo snel mogelijk en liefst grondig aan. Vocht en eventuele schimmels kunnen immers niet alleen een negatieve impact hebben op uw gezondheid, maar ook op de stabiliteit van uw woning, zeker in de kelder. De keldermuren maken immers deel uit van de fundering van uw huis.

Om een goede oplossing voor het vochtprobleem in uw kelder te kunnen aanreiken, moeten we eerst heel zeker weten wat de oorzaak precies is. Gaat het slechts om een slecht sluitend raam? Dan is dat eenvoudig op te lossen. Is de oorzaak echter minder voor de hand liggend, dan kan kelderdichting, ook wel kelderbekuiping, een oplossing zijn.

Vocht

Hoe krijg ik weer een waterdichte kelder?

Kelderdichting of kelderbekuiping

Kelderdichting of kelderbekuiping betekent dat de keldermuren worden gecementeerd met verschillende fixeerlagen, waterdichtingsmortels en snelcement, tot ze volledig waterdicht zijn. Daarbij wordt vaak ook de kimnaad, ofwel het raakpunt tussen uw keldermuren en keldervloer, extra verstevigd. Deze plaats is immers het meest gevoelig voor vocht en water.

Stijve of soepele kelderbekuiping

Er bestaan trouwens twee soorten kelderdichting, namelijk stijve kelderbekuiping en soepele kelderbekuiping. Het eerste type betekent dat er vochtwerend mortelpleisterwerk op een vetvrije en propere ondergrond wordt geplaatst. Dergelijke kelderdichting is op zichzelf bestand tegen de grondwaterdruk.

In elk geval worden bij kelderdichting eerst de muren van de kelder zoveel mogelijk afgekapt. Zo kunnen we vaststellen langs waar het grondwater door de muren sijpelt. Deze lekken maken we terug waterdicht met waterdicht cement. Waar nodig wordt een nieuwe vloerplaat gegoten en daarna worden alle fixeer- en cementeringslagen geplaatst. Indien gewenst wordt een afwerkingslaag op de vloerplaat geplaatst.

Kan ik vocht in de kelder voorkomen?

Om het risico op vochtproblemen in de kelder zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat u voor voldoende ventilatie in de kelder zorgt. Dat kan door een mechanisch ventilatiesysteem van het type C of D te installeren.

Realisaties in

Vocht

D&S Renovatiewerken heeft al jarenlang ervaring met opstijgend vocht en muurinjectie van binnen- en buitenmuren.

Contacteer ons vrijblijvend

Vraag een gratis offerte

Het team van D&S Renovatiewerken bouwt al meer dan dertig jaar ervaring en expertise op inzake gevelreiniging en gevelrenovatie. Geen enkele techniek is ons ongekend. Wilt u weten waar uw gevel nood aan heeft? Neem vrijblijvend contact op voor een eerste kennismaking en dan komen we graag even bij u langs voor professioneel advies.