Opstijgend vocht – meer dan een esthetisch probleem

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Renovatie / Vocht
Opstijgend vocht

Wist u dat in Vlaanderen 31% van de woningen vochtproblemen heeft?
Ook wij schrokken van dit zorgwekkende cijfer. Opstijgend vocht heeft immers een negatieve impact op uw gezondheid. Vandaag nemen we dit topic onder de loep zodat u binnenkort exact weet hoe u opstijgend vocht kan herkennen, welke risico’s het heeft voor uw gezondheid en wat we eraan kunnen doen.

Hoe herkent u opstijgend vocht?

Merkt u dat uw binnen- of buitenmuur vochtig aanvoelt? Komen uw plinten, verf of behangpapier los? Heeft u last van schimmelvorming op uw muren of de onderkant van uw meubels? Brokkelt de pleister af of hangt er een muffe geur in huis? Dan moet u niet langer twijfelen, u heeft een vochtprobleem.

Opstijgend-vocht

Simpel uitgelegd zoekt opstijgend vocht zich een weg omhoog in uw muur. Bakstenen zijn immers poreus en zuigen het vocht naar boven. Hoe langer het duurt voor u ingrijpt, hoe meer vocht de muur in zich draagt. De oorzaak voor opstijgend vocht is meestal hevige regenval, insijpelend grondwater of een slechte (of helemaal geen) waterkerende laag waardoor de muur in rechtstreeks contact staat met de vochtige ondergrond.

De invloed van vocht op uw gezondheid

Een vochtprobleem is meer dan louter een esthetisch probleem. Normaal gezien ligt het vochtigheidspercentage in een woning tussen de 40 en de 60 procent. Ligt dit hoger dan zorgt dit voor een negatieve invloed op uw gezondheid.
Klachten door vocht
Wie langdurig in een vochtige ruimte leeft, kan last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten en ook reumatische klachten kunnen hierdoor versterkt worden.

Ook kunnen schimmels en huisstofmijten zich goed ontwikkelen in een warme en vochtige omgeving; wat bij veel mensen een allergische reactie opwekt. Denk hierbij aan astmatische klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, …

De zwarte huisschimmel is de meest voorkomende schimmel in vochtige ruimtes. De schimmel plant zich voort aan de hand van kleine schimmelsporen die overal in het huis aanwezig zijn. Wanneer u deze inademt, kunnen ze zorgen voor ontstekingen van de longblaasjes met ademhalingsproblemen tot gevolg. Contact met de huid kan leiden tot irritaties, zoals eczeem of kleine wondjes.

Tot slot is een vochtige omgeving het ‘favoriete verblijf’ van heel wat insecten en ongedierte, zoals pissebedden, zilvervisjes, papiervisjes, … Op zich zijn deze niet per definitie schadelijk voor uw gezondheid (al kan ook hierdoor een allergische reactie optreden), maar als het even kan, heeft u ze liever niet in huis, toch?

Zeg vaarwel tegen vocht dankzij muurinjectie!

Gelukkig zijn vochtproblemen goed op te lossen aan de hand van muurinjecties. Wanneer u vocht detecteert, contacteert u best een professional zoals D&S Renovatiewerken om de situatie te analyseren en te onderzoeken op welke plaatsen de muur is aangetast.

Vervolgens zal er om de 10 à 15 cm een gat in de aangetaste muren worden geboord waarin vochtwerende gel of vloeistof wordt geïnjecteerd. Die gel of vloeistof zal uitzetten en uitharden in het metselwerk, zodat het opstijgend vocht de woning niet meer kan binnendringen. Achteraf worden de gaten netjes weer opgevuld en kan, wanneer de muur uitgedroogd is, alles opnieuw worden bekleed. Het uitdrogen van de muur kan echter wel enkele maanden tot een jaar duren, maar daarna bent u weer voor jaren vrij van zorgen en geniet u van een gezond en vochtvrij huis.