Vochtproblemen in huis? Die ziet u op uw energiefactuur!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Renovatie / Vocht

De energieprijzen swingen de pan uit en iedereen lijkt op zoek naar manieren om te besparen. Van de verwarming een graadje lager draaien tot de wagen wat vaker laten staan, we zagen het allemaal al passeren. Toch lijken slechts weinig mensen te beseffen dat ook vochtproblemen een grote invloed hebben op hun verbruik. Wij leggen u graag uit waarom.

Vocht en energie - D&S Renovatiewerken

Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen

We schreven in het verleden al over hoe u vocht kan herkennen en welke gevolgen een verhoogde luchtvochtigheid heeft op uw gezondheid. Wist u echter dat de luchtvochtigheid ook een invloed heeft op uw verbruik? Het opwarmen van vochtige lucht vraagt meer energie dan bij zijn droge tegenhanger. Toegegeven, het scheelt maar ongeveer 0,7%, maar met de huidige energieprijzen is elke overbodige kost er een te veel, toch?

Vocht en energie - D&S Renovatiewerken

Een killere gevoelstemperatuur

Heeft u regelmatig het gevoel dat de koude in uw knoken kruipt terwijl het toch 20 graden is? Ook daarvan kan een vochtige ruimte gerust de oorzaak zijn. De gevoelstemperatuur van vochtige lucht ligt immers een heel stuk lager. Hierdoor zal u vaak geneigd zijn om de verwarming een graadje hoger te zetten en dat ziet u terug op uw factuur. Die ene graad kan per slot van rekening 7% schelen op het eindtotaal. Besparen op het aanpakken van uw vochtproblemen komt u dus duur te staan.

Vocht en energie - D&S Renovatiewerken

Bye Bye isolatie

Tot slot vormt vocht ook een flinke bedreiging voor uw isolatiemateriaal. Langdurige blootstelling aan vocht tast de materialen zodanig aan dat hun isolerend werking grotendeels verloren gaat. Erg jammer, want op die manier verliest u ook de warmte en zal uw verwarming eens zo hard moeten werken.

En nu? Aanpakken die vochtproblemen!

Twijfelt u nog of u een vochtprobleem heeft? Of heeft u geen idee hoe u het kan oplossen? Neem dan contact op met een expert zoals D&S Renovatiewerken om uw persoonlijke situatie te analyseren.